A Tároló megtekintéseE-mailNyomtatás

Triglav (2864m)

Triglav (2864m)
Ország:
Ország: si

Leírás

A Triglav (2864m) Szlovénia és a Júliai-Alpok legmagasabb és legnépszerűbb hegycsúcsa, a szlovének zarándokhelye. A hegy tetejére szinte mindenféle nehézségű úton fel lehet jutni. Nyáron trekking és könnyed via ferrata, míg télen vad, havas kuloárok hívogatják a mászni vágyókat.

Triglav trekking túra

A hegy a szlovének nemzeti jelképe, valamint Szlovénia címerének és zászlajának egyik eleme. A szlovén 50 eurocentes érmén is a Triglav látható. Az első, aki a nemzeti jelképének jelölte, Jakob Aljaž lelkész volt. 1889 körül Dovje községben szolgált, és ekkoriban többször is fölmászott a Triglavra. Mivel a környékbeli hegyek népszerűsége folyamatosan nőtt a külföldiek körében, Aljaž eldöntötte hogy a Triglavot megőrzi a szlovénségnek. Néhány koronáért megvette a Triglav csúcsát Dovje községtől és a legmagasabb pontra épített egy fémtornyot, melyet 1895. augusztus 7-én nyitott meg.

Az első hivatalos megmászás 1778. augusztus 26-án történt, Zois Zsigmond kezdeményezésére négy bohinji helybelinek sikerült a csúcsra jutnia: Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič és Lovrenc Willomitzer. Az első nő, aki megmászta, Rozalija Škantar volt, 1870-ben. A Triglav nehezebben megmászható oldala az északi. Az első, aki erről az oldalról felmászott, Janez Berginc volt 1890-ben.

/wikipédia/

Dátum Túra
Nincs bejegyzett dátum.
Mikor szeretnél jönni?

Elköltöztünk! Új oldalunk: HEGYMÁSZÓTÚRA.HU


Önállóan szeretnél túrázni? Kölcsönözz nálunk felszerelést hozzá!