Időjárás a tavaszi magashegyekben PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök
A Zsigmondyspitze jó és rossz időben

A hegyi túrák sikerének egyik legfontosabb befolyásoló tényezője az időjárás. Mivel kedvenc sportod nem teremsport, ezért ezt a tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagynod! Ezen túlmenően fontos persze, hogy képességeidnek és túratársaid képességének megfelelő túrát válassz, legyen megfelelő felszerelésetek és azt helyesen tudjátok mindannyian használni!

mai internetes világban az időjárást viszonylag könnyedén lehet ellenőrizni, jól meg lehet határozni, hogy a kitűzött cél elérhető lesz-e az általad kiválasztott időpontban, vagy sem. Érdemes a túra előtt már egy héttel elkezdeni ellenőrizni az időjárás előrejelzéseket. Ha lehet, több internetes oldalon is nézd meg, mert többen, több félét szoktak előrejelezni és ezek nem mindig egybehangzóak!

 

Mit is kell ellenőrizni, és milyen következtetéseket lehet levonni egy-egy időjárás jelentésből?

 

 

 

Hőmérséklet

-22°C...

Az első paraméter, ami szemet szúr a meteorológiai jelentésekben, hogy milyen minimum és maximum hőmérsékletre kell számítani. A hőmérséklet azon túl, hogy befolyásolja milyen ruházatot vigyél magaddal, változtathat a lavinaveszélyességen is. Ilyenkor tavasszal az erős felmelegedés megolvaszthatja a felső hóréteget, a mélybe lefolyó olvadék elmossa a föld és a hóréteg közötti tartóréteget és alaplavinákat okozhat. Az alaplavina pedig a legveszélyesebb "állatfaj" a lavinák csoportjában... olyan, mint pókerben a Royal Flush: mindent visz.

 

A hőmérséklet meghatározza, milyen folyadékot vigyél magaddal! Meleg lesz? Akkor legyen nálad hideg innivaló... hidegben pedig meleg tea termoszban. Ha melegre számítasz, akkor is érdemes meleg innivalót is vinned, főleg, ha korán indultok és/vagy későn érkeztek. Amint elmegy a napsütés, árnyékban túráztok, ha felhő takarja a napot, vagy feltámad a szél, a relatív hőérzet több 10 °C-ot is csökkenhet!

 

Napsütés

Viselj napszemüveget a magashegyekben!

Gyönyörű napos idő várható? Ennek mindig örülünk, hiszen a legszebb túrákat ilyenkor lehet csinálni. Vigyél magaddal 30-50 faktorszámú naptejet, főleg, ha havas területre mész! A naptejjel kend be minden szabadon hagyott bőrfelületedet (arc, kézfej, stb.) Ha hóban is fogtok túrázni, érdemes az orrlyukakat belülről, az álladat és füleidet alulról is bekenni, mert a hóról visszaverődő napfény kellemetlenül megégetheti ezeket a felületeket. Mivel normál esetben ezek nincsenek kitéve napsugárzásnak, ezért erre rendkívül érzékenyek! Egy kellemes napsütéses túra után könnyedén foszló arcbőrű zombie-vá válhatsz, ha nem használsz megfelelő kenceficéket! (én már kipróbáltam... tudom. :-) )

 

Nagyon fontos a napszemüveg használata! A magashegyekben az UV-sugárzás rendkívül erős, amely tönkreteheti a szemedet! (Igazából a felhők nem szűrik az UV-sugarakat, így a napszemüveg használata - esetleg halványabb lencsével - felhős idő esetén is ajánlott!)

Óvatosan közlekedj a nap által megsütött egybefüggő hófelszínen, hiszen a lavinák kialakulásának valószínűsége tavasszal itt a legnagyobb!

 

Felhő, köd

Ködös idő a hegyen

A felhő és a köd egyrészt eltakarja a gyönyörű kilátást, de a legrosszabb, hogy egy jó kis "whiteout", amikor teljesen "tejfölbe" burkolózik a táj, akár a tájékozódó képességedet is teljesen átverheti! Néha még azt is nehéz megállapítani, merre van a fel és merre a le. Ha ilyen az idő, inkább ne mozdulj ki, mert egy gerincen, szakadék szélén vagy gleccseren bandukolni erős ködben akár fatális kimenetelű is lehet. Ha a köd menet közben ér, akkor pedig jó, ha van egy GPS-etek a terület térképével, útvonal track-jével... ha ez nincs, akkor legalább egy iránytű, amivel tudjátok, nagyjából merre kell haladnotok!

 

Csapadék

Hó, havas-eső, eső, jégeső... Még belegondolni is rossz... A csapadék egyrészt a komfortérzeteden változtat, másrészt potenciális lavinaveszélyt tud okozni! A havazás - ha a friss hó eléri a 20-30cm vastagságot - porhólavinát tud okozni. Nem javasolt a túra közvetlenül havazás után, hiszen a friss hónak tömörödnie kell ahhoz, hogy a lavinaveszély csökkenjen!

Az eső havas terepen szintén az alaplavinák kialakulásának valószínűségét növeli, a nem havas részeken pedig csúszóssá teheti a sziklafelületeket. Fontos azt is figyelembe venni, hogy esőben kimerítőbb a túrázás, hiszen a legprofibb technikai öltözeted sem tud normálisan szellőzni, ezáltal jobban izzadsz, a nagyobb folyadékveszteség pedig hamarabb kialakuló fáradtsághoz vezet. Esőben a relatív hőérzeted is csökkenni fog a tavaszi túrák során.

Szóval csapadékos időben fontold meg, elindulsz-e!

 

Szél

Erős szél az Ortler-en

A szél velejárója a magashegyi túráknak, de azért nem mindegy, milyen erejű szél várható! Erős szélben nem praktikus kitett helyekre tervezni a túrádat, hiszen egyszerűen lefújhat a hegyről. Ha széllökések is várhatóak, akkor pedig kifejezetten életveszélyes a túra, hiszen váratlanul kaphatsz egy-egy erős taszítást, ami komoly baleseti forrás!

 

Ha szeles az idő, a lavinák kialakulási valószínűsége is növekszik. Egyrészt az erős szél felületi terhelést jelent a már kialakult hóréteg számára, amely deszkalavinákat indíthat meg, másrészt a szeles idő letöri a hópelyhek ágacskáit, ezáltal a friss hó nem tud kötődni a régi felszínhez és önmagához, így kohézió híján lavinaveszély alakul ki, hiszen a hóréteg instabil lesz. Szeles időben menjetek windsurf-özni vagy kite-ozni! :-D

 

Villámlás

Feláramlásból kialakult cumulus congestus

A késő tavaszi időjárás során, májusban már előfordulhat villámveszély, amely a kora délutáni zivatarok, valamint a hidegfrontok kísérője. Ha azt látod, hogy kora délután a felhőzet magasabb, mint amilyen széles, akkor abból bizony villámlós zivatar is kialakulhat. Ha a napsütés hatására, feláramlásból kialakult felhő teteje ellaposodik, "üllősödik", akkor pedig komoly a probléma: biztosan intenzív csapadékra és villámlásra számíthatsz! A sziklafalon lefolyó esővíz, hólé kiválóan vezeti az áramot, így praktikus olyan helyet keresni a megrázó élmények elkerülésére, ahol minél szárazabb felületek vannak (áthajlások alatt, odúban, barlangban, nagyobb kövek alatt, stb.) Ha fém tárgyaitok vannak - márpedig hegymászáskor ilyet elég sokat használunk (jégcsákány, túrabot, karabinerek, stb.) -, akkor ezeket egy hevederre aggassátok rá és rögzítsétek magatoktól messze, a föld felszínéhez minél közelebb!

 

Ha via ferrata drótja van a közelben, távolodjatok el tőle, hiszen ez a legideálisabb villámhárító! Ha tudtok üljetek minél vastagabb szigetelőanyagra (hátizsák, kötél, derékalj, hálózsák, stb.)! Ez még mindig nem életbiztosítás, de a semminél több.

 

Galla Miklós óta tudjuk, hogy a fenyő és a fény 300.000km-t tesz meg másodpercenként. :-) A hang pedig tengerszinten 340m/s sebességgel terjed. Ha a villám fényjelensége és a dörgés hangjelensége között eltelt másodperceket beszorzod 340-nel, akkor megkapod, hány méter távolságban jár a vihar. Ha ez az érték csökken, akkor közeledik: nem örülünk. Ha növekszik, akkor távolodik: örülünk. Nem bonyolult kitalálni, mikor lélegezhetünk fel! :-)

 

Lavinaveszély

 

A legtöbb magashegységekre kiadnak lavina-előrejelzést is. A túra előtti napokban feltétlenül ellenőrizd ezeket is! A tavaszi lavinák rendkívül veszélyesek, hiszen a tél alatt jegesre összetömörödött hó ledarál mindent, ami az útjába kerül. Így hiába van lavinajeladót, hiába értesz hozzá, a túlélési valószínűség a nullával egyenlő!

 

Ha a lavina-előrejelzés 1-2-es fokozatot mutat, akkor szabad túrázni. 2-es lavinaveszélyben még előfordulhatnak ember vagy állat (pl. zergék) által megindított lavinák. Ha pedig nem régen csökkent, 3-ról 2-re, még előfordulhatnak spontán lavinák is bizonyos területeken, hiszen az előrejelzés csak egy adott területre számított átlagot mutat!

 

Fontos tudni, hogy 3-as lavinaveszélyességi előrejelzés esetén a biztosítók sem fizetnek! (Az ÖAV sem!)

 

 

 

(Természetesen ezen cikk terjedelme kevés ahhoz, hogy mindent aprólékos részletességgel le lehessen jegyezni a hegyi időjárással kapcsolatban. A célja inkább egy rövid áttekintést nyújtson ahhoz, hogy egy hobbi túrázó, hobbi hegymászó mi-mindenre kell, hogy figyeljen, amikor saját túráját tervezi!)

Szóval mindig légy tisztában az időjárással, nézd meg az előrejelzéseket! Ellenőrizd a célterületet lavinaveszély szempontjából is. Ha tudod, hívd fel a környékbeli menedékháza(ka)t és érdeklődj a helyiektől a viszonyokról! És ne feledd: ha rossz az idő, bármennyire is nehéz volt összehozni a társaságot, bármennyire nehezen engedett el szabadságra a főnököd, bármennyire bonyolult volt megszervezni az utat, ne kockáztass: A hegy megvár!

 

 

Share