Lavina - a Fehér Halál PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök

 

Micsoda érzés, amikor az ember a sílécével, mint kés a vajban, szeli az érintetlen hómezőt! Vagy amikor a hótalpakkal taposol a friss porhóban! A gyönyörű napsütésben csillog a hó felszíne, a kék ég feledteti az ember minden búját-baját. De a lábaink alatt hatalmas, gonosz szörny ébredezik: a Lavina.

 

Nem kell extrém terepre menni ahhoz, hogy találkozzunk vele: akár kezelt sípályákon, freeride pályákon is kialakulhat, ill. ha az ember hótalpas túrázóként, sítúrázóként a maga útját járja, különösen körültekintően kell közlekednie a havas környezetben, hiszen bármikor lecsaphat rá!

 

 

Hol alakulhat ki lavina?

A rossz hír az, hogy a síelő és a túrázó illetve a lavina ugyanazokat a földrajzi körülményeket szereti. Lavina leginkább a 25°-45° dőlésszögű lejtőkön tud kialakulni, pont ott, ahol mi is mozgunk. 25° alatt kicsi a dőlésszög ahhoz, hogy a hótömeg meginduljon, felette pedig olyan nagy, hogy egyszerűen nem tud olyan mennyiségű hó összetömörödni, amennyi komoly lavinaveszélyt jelentene (persze azért vannak kivételek).

 

 

Mikor alakulhat ki lavina?

A lavinák különböző típusokba sorolhatóak, a különböző fajtájú lavinák máskor és máskor jönnek létre. A teljesség igényét abszolút nem kielégítve néhány példa a lavinák kialakulására:

Porhó lavina

Hóeséskor, ha a friss porhó mennyisége eléri a kritikus 30cm-es vastagságot, a porhó lavina már magától is meg tud indulni. Ha a hó nedves (magasabb a hőmérséklet), akkor akár 15-20cm-es rétegvastagságnál is fennáll a spontán porhó lavinák kialakulásának veszélye. A porhó lavinák általában egy pontból szoktak megindulni.

Deszkalavina

Deszkalavina

A lavinabalesetek legnagyobb százalékában ún. deszkalavinák temetik maguk alá az áldozatokat. Az összetömörödött hóréteget valamilyen erőhatás átvágja (síelő, gyalogos, zergecsorda, stb.), így a hómező összetartó ereje megszűnik és a felső hóréteg deszkaszerűen elkezd lefelé csúszni és magával sodor mindent, ami az útjába kerül.

Deszkalavinák spontán módon is meg tudnak indulni, pl. napsütés hatására: a napsütés miatt átnedvesedett felső hóréteg súlya megnövekszik és így magától is meg tud csúszni, a hó belső rétegeiben megbúlyó ún. gyenge rétegen.

Alaplavina

Tavaszi olvadáskor a vastag hóréteg a napsütés hatására átnedvesedik. Az olvadás hatására lefolyó víz alámossa a teljes hóréteget, így megszűnik a talaj és a hó közötti összetartó erő és a hó teljes egészében megindul lefelé. A lavinák közül ez a legveszélyesebb, ilyen lavinában a túlélési esély a nulla felé közelít, hiszen nagyon keményre összetömörödött, óriási mennyiségű hóról van szó.

 

Megelőzés

A lavinabalesetek legjobb elkerülési módszere a megelőzés. Túra előtt nagyon fontos tájékozódni az adott terület lavinahelyzetéről és a várható időjárásról.

Ausztria: http://www.lawinen.at

Szlovákia: http://www.laviny.sk

 

A lavinaveszélyt 5 fokozatba soroljuk:

3-as lavinaveszélynél és felette ne induljunk útnak! Ilyenkor menjünk inkább jól ratrakolt pályára síelni, vagy hómentes vidékre kirándulni.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a balesetbiztosítások sem fedezik ilyenkor a mentési és kezelési költségeinket. Így ha annyira mázlisták vagyunk, hogy túléljük a fehér halált, azért ne örüljünk korán, mert egy mesés csekk és esetleg egy kisebb rendőrségi ügy biztosan várni fog bennünket.

 

Fontos tudni, hogy az 1-es, 2-es lavinaveszély sem veszélytelenséget jelent! Ezekben a fokozatokban spontán lavinakialakulás nem várható, azonban ember – vagy a már emlegetett zergecsorda :-) – által kiváltott lavina előfordulhat!

 

Mi az alap lavinafelszerelés?

 

Mindegy milyen lavinaveszélyt jósolnak a szakértők, mindig legyenek nálunk téli túrákon az alábbi felszerelések:

 

  • lavinajeladó,
  • hólapát,
  • lavinaszonda,
  • izolációs fólia,
  • elsősegély csomag,
  • meleg innivaló,
  • feltöltött mobiltelefon (a nemzetközi segélyhívószám: 112).

 

 

És természetesen az eszközök használatának készségszintű ismerete is szükséges ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk menteni, ha megtörténik a baj. Egyedül soha ne induljunk havas túrára, mert lavina esetén nem lesz aki megmentsen!

 

A hó alatt kb. 10-15 percünk van, ezután elfogy a levegő, ill. a hideg miatt komoly kihűlésveszély (hypotermia) is fenyegeti a lavinabaleset áldozatát! A kilehelt párás levegő vékony jégkérget képez az áldozat arca elé, amely miatt a hóban keveredett levegőmennyiséget nem tudja belélegezni.

Azt már biztosan érzed, hogy társad élete csak azon múlik, mennyi idő alatt ásod ki a hó alól, hiszen a hegyimentők ennyi idő alatt kizárt, hogy megérkezzenek.

 

Ezen témákat, sőt ennél jóval többet fogunk elméletben és gyakorlatban átvenni és megtanulni a Lavina és Téli Túra tanfolyamon, a Schneeberg-en.

 

Szeretnél felkészült téli túrázó lenni? Gyere el Te is!

 

Bővebb információ és jelentkezés »

Hegymászó, sí és túra egyesületek tagjainak 20% kedvezményt biztosítunk a tanfolyam árából!

 

Share