Hogyan juthatsz fel az Alpok legmagasabb csúcsára, a Mont Blanc-ra? PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök

 

Mont Blanc csúcs, tövében a Vallot-kunyhó

Ha eljutottál eddig az írásig, valószínűleg komolyan megfordult a fejedben, hogy feljuss a Mont Blanc csúcsára. Talán már meg is tervezted az utat. Úgy érezzük, hogy az Alpok „teteje” megér egy hosszabb lélegzetű cikket: nem csak a csúcs magassága és a népszerűsége miatt, hanem a - gyakran alábecsült - veszélyei miatt is. Biztosak vagyunk benne, hogy a lenti sorok elolvasása után nagyobb kedvvel és felelősséggel fogod megszervezni a Mont Blanc túrát – amiben persze ránk is számíthatsz.


Alapinformációk

A Mont Blanc 4810m magas hegyóriás, Franciaország és Olaszország határán fekszik. Ahogyan közelítesz felé, már az autópályáról elbűvöl az a monumentalitás, ahogyan ez a hegy föléd tornyosul.

Évszázadok óta mozgatja az emberek fantáziáját, vajon mi lehet odafent, mit lehet látni, fel lehet-e jutni rá egyáltalán?

Az első megmászói Michelle Paccard és Jacques Balmat voltak, akik 1786. augusztus 8-án, sok-sok kudarc és próbálkozás után érték el a Fehér Hegy csúcsát. Azóta számtalan próbálkozás volt már és napjainkban – teljesen érthetően – népszerű turista-célponttá vált.

 

Feljutás: a Normál útvonal A-tól Z-ig

A Mont Blanc legkönnyebb útvonala akkor nem támaszt technikai nehézséget, ha ideális időjárást fogsz ki. Ilyen azonban nincs mindig a magashegyekben, tehát nem árt az óvatosság!

Mont Blanc - Napfelkelte az Aiguille du Midi-n

A legkönnyebb útvonal, az ún. francia normálút, amely a Gouter-bordán, a Dome du Gouter-en és a Bosses-gerincen vezet a csúcsra. Jó állóképességgel és megfelelő akklimatizációval 2 nap alatt lehet teljesíteni a csúcsot és visszatérni a hegy lábához. Ez így persze nem könnyű túra, ezért általában 3 nap szokott lenni a fel- és lemenet, ha az időjárás is megengedi és ehhez még jön az akklimatizáció, amit semmiképpen sem szabad kihagyni.

 

A Mont Blanc-mászók legtöbbje Les Houches-ból vagy St. Gervais-ből indul és 2374m-ig felvonóval ill. kisvasúttal teszi meg a nem kis szintet és távot. Innen gyalog kell továbbmenni, köves, néhol drótokkal biztosított, de amúgy kényelmes magashegyi turistaúton. 2700m magasságban található egy elhagyatott kunyhó a Barraque du Forestier. Az ösvény innen válik kicsit meredekebbé és kacskaringózik fel 3000m magasságba, a Tete Rousse gleccser lábához. Itt az egyre zsugorodó jégmezőn kell átkelni a Tete Rousse menedékházhoz (3164m), ahol igény szerint, el lehet tölteni az első éjszakát.

Csoportos naplemente nézés a Tete Rousse menedékháznál

A második nap a technikailag legnehezebb és a Grand Couloir (~3400m) „tekepályája” miatt a legveszélyesebb szakasz. A Tete Rousse házból indulva a kuloár északi felére érünk. Itt meg kell győződni arról, hogy nem hullanak a kövek és a lehető-leggyorsabb tempóban át kell kelni a kuloár túloldalára.

 

Innen egy sziklás bordán kell felmászni, helyenként a kezünket is használva, ahol a technikásabb helyeken via ferrata segíti a fel- és lejutást. Száraz időben kellemesen lehet haladni, viszont ha havas-jeges a hegyoldal érdemes a hágóvasakat felcsatolni. Kényelmes tempóban 3-4 órányi távolság a Tete Rousse menedékházból a 3817m magasan fekvő Gouter menedékház, amely új blokkja most került átadásra.

Mont Blanc - Napfelkelte a Gouter-bordáról

Itt érdemes egy nagyot pihenni, mert másnap hosszú, fárasztó menetre kell felkészülni. Hajnali 1-kor kelünk, ezért korán le kell feküdni aludni. Az oxigénhiányos, száraz levegőben igyál minél több folyadékot (a Gouter ház kantinjában készségesen állnak rendelkezésre :-)), ezzel kicsit enyhíteni lehet a hegyibetegség tüneteit, ha esetleg valakinél jelentkezik. Ne lepődj meg azon sem, ha a házban az emeletre felsétálva azon kapod magadat, hogy kissé kapkodod a levegőt, hiszen itt már egy kicsit kevesebb van belőle, mint otthon Magyarországon bárhol! Közel 4000m-en vagyunk.

Egy fontos tennivalód van a Gouter-házban: pihenj sokat!

Az új Gouter-ház a Mont Blanc-on

Hajnalban csörög az óra, felkelünk, felöltözünk és megpróbálunk enni egy kicsit. Nem kell erőltetni, hajnalban és ebben a magasságban a gyomor befogadóképessége nem olyan, mint vasárnap délben otthon. :-) Azért egy müzliszeletet próbálj magadba pumpálni, és ha tudsz egyél még, lehetőleg szénhidrát tartalmú ételt. És igyál!

 

Hátizsákodban legyen ennivaló, innivaló, egy kevés plusz öltözet, egészségügyi felszerelés, izolációs fólia. Rajtad legyen meleg ruha, fejeden sapka, sisak, fejlámpa, kezeden meleg kesztyű. Bakancsodon legyen hágóvas, kezedben pedig kényelmesen hosszú túra-jégcsákány.

 

A házból kilépve összekötözködik a parti és elindulunk felfelé az Aiguille du Gouter bordájára, majd onnan csatlakozva a hajnali kígyózó fejlámpás menethez, gyalogolunk a Dome du Gouter 4200m-es csúcsára. A felkelő nap itt ér bennünket, ahogy egyik lábunkat a másik után téve kaptatunk a Dome teteje és a Vallot-kunyhó felé.

Mont Blanc - Pitons des Italiens a Dome tetejéről

A Vallot-kunyhó egy vészhelyzetekre fenntartott fém bódé. Sajnos sokan félreértelmezik a jelentőségét és tervezetten éjszakáznak odabent, és ráadásul a szemetet otthagyják, emiatt fertelmes állapotok uralkodnak odabent. A lényeg az, hogy a Mont Blanc megmászásának utolsó szakasza itt kezdődik. Innen még vár ránk kb. 500m szintkülönbség és 1-2 óra a leggyönyörűbb szakaszon, a Bosses-gerincen, a „tevepúpokon” keresztül. A felkelő nap ilyenkor szokta megsütni a hegyoldalt és gyönyörű látványt nyújt. A menet itt nem túl gyors, hiszen egyre kevesebb a levegő és a társaság eléggé szuszogni szokott... de hát ilyen az igazi magashegyi túra.

 

Cserébe viszont hamarosan megérkezel a csúcsra, ahonnan tiszta időben láthatod az Alpok legmagasabb tömbjeit: Monte Rosa, Matterhorn, távolban sejlik a Gran Paradiso és nem messze meredeznek az Écrins sziklatornyai. Közvetlenül melletted húzódik a Grandes Jorasses minden izgalmas mászóútjával és alattunk pedig közel 1km-rel az Aiguille du Midi-re vezető felvonó állomása.

Leírni nem lehet azt az érzést, amikor először állsz az Alpok legmagasabb csúcsán! Felejthetetlen és izgalmas, hiszen mégiscsak a környék legmagasabb pontja ez.

 

Milyen felszerelés kell egy Mont Blanc túrához?

Nyáron reggel a hőmérséklet -5°C – -15°C között szokott lenni induláskor, ilyen hideghez való öltözetre lesz szükséged. Hozz egy vékony polárral és egy zoknival többet, mint amire itthon szükséged lenne ilyen hidegben!

Egyébként amire egy magashegyi túrázónak szüksége van egy normál utas Mont Blanc túrán, az nagyjából ez:

Naplemente-nézés a Mont Blanc-on
 • aláöltözet (alsó, felső)
 • polár felső
 • meleg kesztyű
 • vékony kesztyű
 • sapka és maszk
 • szél- és vízálló dzseki
 • szél- és vízálló nadrág (lehetőleg kantáros)
 • (vékony pehelykabát)
 • kamásli
 • túrazokni
 • hágóvas viselésére alkalmas, bejáratott hegymászó bakancs
 • napszemüveg
 • síszemüveg
 • fejlámpa
 • hátizsák
 • teleszkópos túrabot
 • hegymászó sisak
 • jégcsákány
 • hágóvas
 • beülő
 • csavaros karabinerek
 • HMS karabiner + biztosítóeszköz
 • Tibloc vagy mászógép
 • pruszikzsinór
 • heveder
 • egészkötél vagy félkötél (lehetőleg impregnált)
 • jégcsavarok
 • elsősegélycsomag
 • izolációs fólia
 • hüttezsák
 • termosz
 • (lavinajeladó)
 • (hólapát)
 • (lavinaszonda)

 

Figyelem!

Ha önállóan szeretnél nekivágni az útnak, feltétlenül légy tisztában a kötél használatával, a gleccserjárás alapjaival, a társbiztosítással, a gleccserhasadékból mentéssel, az önmentéssel (pruszikolás), a kicsúszásmegfogással (eszközzel és eszköz nélkül), kicsúszó társ megfogásával és természetesen csak akkor indulj útnak, ha az időjárási körülmények azt lehetővé teszik! Ha azt látod, hogy az idő nem kedvez, sosem szégyen visszafordulni!

Fontos, hogy magashegyi tapasztalattal rendelkező, technikailag és fizikailag egyaránt felkészült társsal vágj bele a kalandba! És nem győzöm hangsúlyozni: elengedhetetlen megfelelő felszerelés és annak használatának tudománya!

 

És persze fizikálisan is érdemes kicsit készülni: még itthon csinálj állóképességi edzéseket (terepfutás, futás, hosszú túrák, teljesítménytúrák, stb.) és ha a Mont Blanc túra előtt van alkalmad elmenni magashegyekbe, akkor az nagyon hasznos készülés, hiszen a 3000m körüli és feletti túráknak már akklimatizációs hatása van!

És végül ne felejtsd: az öreg hegymászó a jó hegymászó és a hegy pedig megvár! Ez örök érvényű mondás mindenki számára, aki a hegyekben túrázik.

 

Ha viszont álmodozás és várakozás helyett legszívesebben azonnal útnak indulnál – mi is mindig így vagyunk vele!  –, bízd szakemberre a Mont Blanc túrád megszervezését és vezetését!

Mit nyújtunk Neked?

- tanácsot adunk a felszerelés és a ruházat - pl. túrabakancs - megvásárlásához, rajtunk keresztül kedvezményesen tudsz vásárolni felszerelést (hágóvas, jégcsákány via ferrata felszerelés, stb.), Polar órákat, stb.

- biztosítjuk számodra az összes technikai felszerelést

- tippeket adunk a fizikai felkészüléshez

- megtanítjuk neked az alapvető sziklamászó és magashegyi ismereteket

- a túra előtt ingyenesen belekóstolhatsz a sziklamászásba

- megkötheted nálunk a balesetbiztosításodat

- profi túravezetőre bízhatod magad

- 2-3 fős csoportok számára már egyéni időpontokban is megszervezzük az utat

- megszervezzük az akklimatizációs túrát, például a Gran Paradiso-n

- és ezer olyan apró dologra is ügyelünk, melyekre a legtöbben nem is gondolnak.

Tarts velük egy igazán emlékezetes alpesi kalandra!

 

Hasonló cikk: Hogyan mászd meg a Grossglockner-t

 

Többet szeretnél tudni a hegymászásról és programjainkról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Share