Milyen mászócipőt válasszak magamnak? PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök

Egy alapfokú sziklamászó tanfolyamos számára az első mászócipő megválasztása sokszor nehéz kérdés. Néhány szempontot érdemes figyelembe venni, ezeket megpróbáltam egy csokorba összegyűjteni.

Az első mászócipőd legyen inkább kényelmes, mintsem túl szoros. Sokszor hallani olyat eladóktól, hogy a cipő legyen 2 számmal kisebb, mint a rendes cipőméreted. Ez butaság. A cipőt próbálni kell és első körben az a fontos, hogy mindenhol tartsa a lábadat szorosan, de ne fakasszon könnyekre a viselése. Ne legyenek az oldalán olyan pontok, ahol a lábad nem tölti ki a cipőt, mert ezeken a pontokon nem fog tartani a cipő, ha kis peremeket akarsz lépni, de az első cipőt jó ha el tudod viselni órákon keresztül és ne arra koncentrálj mászás közben, hogy mennyire fáj benne a lábad. Lesz ezen kívül éppen elég odafigyelni valód! :-)

 

Előfordulhat, hogy az egyik fazonból ugyanaz a méret nem jó, míg a másik fazon tökéletesen illeszkedik a lábadra. Vannak szimmetrikus és aszimmetrikus orr kialakítású cipők, a lábujjaid nagysága fogja meghatározni, melyik passzol majd a lábadra.

 

Az első mászócipőnél felesleges, hogy agresszív banánformája legyen. VI-VII-es nehézségi szintig nem valószínű, hogy sarokakasztásokat használnál, plafonokat másznál. Fontos viszont a talp minősége:

 

Nagyon jók a Vibram XS-Grip, XS-Grip 2, XS-Edge talpak. Saját tapasztalat, hogy nagyon jól tartanak kicsi peremeken, de még kicsit kikopottabb reibungokat is jól lehet velük lépni. Nagyon jók a 5.10 cipők Stealth C4 és Onyx talpai is.

 

Még egy kérdés szokott felmerülni: Bebújós cipőt vegyek, tépőzárasat vagy fűzőset? A magam részéről a tépőzárasakat preferálom, de sziklán teljesen jók a fűzős cipők is. A bebújós fazonok inkább mászóteremben praktikusabbak.

Share