Hálózsák tuning PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök

Általános probléma, hogy a meleg hálózsákok sokba kerülnek és ilyenkor ősszel éjszaka már elég csípős hidegek tudnak kialakulni. Egy nyáron használható hálózsák ilyenkor már nem alkalmas arra, hogy éjjel komfortosan tudj aludni benne.

Mi a megoldás ?

 

Pl. poláranyagból hálózsák bélés, ami nagyon jó szolgálatot nyújt hűvös időben, kora tavaszi, késő őszi kempingezésekkor. Ha az autód nincs túl messze és a súly ill. a térfogat nem számít, akkor nagyon jó ez az olcsó megoldás, hiszen a szükséges poláranyag 1-2000Ft-ból megvásárolható és még egy kevésbé ügyes kezű varrónő (vagy férfi :-) ) is könnyedén összehoz belőle egy bélést.

Ilyen tuninggal nem probléma a sátrazás akkor sem, ha fagypont körül mozog a hőmérséklet.

Ez a bélés télen hüttezsákként is használható, amikor valamelyik alpesi menedékház hideg téliszállásán (winterraum) húzza meg magát az ember.

Mi magunk is készítettünk ilyen polárbéléseket a Polartec 100 vastagságának megfelelő, teljesen noname poláranyagból és a tapasztalatunk alapján 5-10°C-kal javítottak a hálózsák komfortfokozatán.

 

Hideg a zsák ? Toldd meg egy másikkal

Ha nincs kedved a polárbélés barkácsoláshoz, akkor az is jól bevált módszer, hogy egészen egyszerűen két hálózsákot raksz egybe. Ilyenkor egy amúgy rosszabb minőségű hálózsák is sokat tud lendíteni az éjszaka komfortján. Érdemes a rosszabb zsákot belülre rakni.

 

Nem csak a hálózsák fontos !

Az sem mindegy, milyen derékaljat raksz magad alá. Hűvösebb időben néha már nem elegendő, ha egy sima nyári strandolós derékaljra fekszel. Ezek a többnyire nyílt cellás matracok nem elegendő hatékonysággal tudnak elszigetelni a hideg földtől. Persze erre is van megoldás: rakj közvetlenül magad alá még egy izolációs fóliát!

 

Az izolációs fólia vékony műanyag fóliára gőzölögtetett fémréteg segítségével visszaveri a testünkből kiáradó hőt és ezáltal melegen tud tartani. Ez a pár száz forintos eszköz amúgy is fontos kelléke minden magashegyi túrának, hiszen probléma esetén bele tudod csomagolni magadat vagy társadat és egy darabig hathatós védelmet nyújt kihűlés ellen. Nem a levegőbe beszélünk, kipróbáltuk ! (természetesen magunkon :-) )

 

Nagyon jól szigetelnek alulról a zárt cellás matracok. Ezek a derékaljak kicsit puhábbak és nagyságrenddel jobb szigetelők, mint a már említett nyílt cellás társaik, ezért akár gleccseren való éjszakázásra is alkalmasak. Az áruk kicsit magasabb, mint a nyílt cellás szivacsoké, de néhány ezer forintért már jó minőségű zárt cellás matracokat kaphatsz a legtöbb túraboltban.

 

Elérhető árban lehet kapni felfújható matracokat is. Szintén nagyon jó a hőszigetelő képességük. A jobb darabok csúszásgátlóval is el vannak látva, hogy se a matrac ne csúszkáljon egy ferde helyre felépített sátor aljában, se Te ne csússz le róla.

 

A felfújható matrac esetén viszont ügyelj arra, hogy ne dobj rá megtömött hátizsákot, ne lépj rá hágóvassal és úgy egyébként is kesztyűsebb kézzel bánj vele, mint a szivacsokkal! Egy kilyukadt, lapos matracon nem valami jó dolog egy hideg éjszakát átvészelni. Persze ilyen esetre azért van nálad egy izolációs fólia, ugye ?

Kellemes pihenést ! :-)

Share