Az Ortler meghódítása PDF Nyomtatás E-mail
Történelem
Írta: Farkas Gyula   
Napfelkelte az Ortler-en

Az 1700-as évek végén megbolydult Európa hegymászó társadalma. A Nyugati-Alpok legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc meghódítása új lendületet és motivációt adott további csúcsok feltérképezésére és meghódítására egyaránt. A Glöckner Mons (mai nevén Grossglockner, 3797m) és az Orteles (mai nevén Ortler vagy Ortles, 3905m) csúcsait emberi láb nem érintette addig.

 

Salm-Reifferscheidt herceg a két keleti hegyóriást veszi célba, hiszen ha a nyugati nagy csúcsokat sikerült meghódítani, akkor nekik, az Osztrák-Magyar-Monarchia arisztokráciájának kutya kötelessége a saját országuk területén húzódó csúcsokat megmászniuk. Ez azonban költséges vállalkozás. Habsburg János főherceg, akit a nép Erzherzog Johann-nak hív és aki maga is nagy rajongója volt a hegyeknek bőkezű mecénásnak bizonyul, így az expedícióknak semmi akadálya nincs tovább.

 

Így esett, hogy 1800. július 28-án a Grossglockner, majd 1804. szeptember 27-én az Ortler csúcsán először állt ember.

De kicsit előreszaladtunk a sztoriban.

Hogyan is jutott fel az Ortler első megmászója?

 

Az első hütte az Ortler-en: Julius Payer Hütte 1891

Habsburg János főherceg, azaz Erzherzog Johann-unk megbízta Gebhard nevű botanikusát, hogy indítson expedíciót az Ortler meghódítására. Toborozzon bátor férfiakat, akik megküzdenek a Monarchia legmagasabb csúcsával.  Voltak ugyan jelentkezők, de leginkább arra pályáztak, hogy Gebhard doktortól a feladattal járó pénzt tudják kicsikarni a lehető legkisebb energiabefektetéssel. 2 év telt el a semmivel... (ilyen munkahelyet szeretnék én is! :-) ) Majd egyszer csak egy köpcös ember lépett Gebhard házába és azt mondta:

 

- Azt hiszem, tiszt úr, én meg tudnám ragadni a csúcs üstökét!

- És mit kér vállalkozásáért cserébe?

- Negyed liter bort. A többiről meg beszélünk, ha visszatértem.

 

A különös ember Josele volt, tisztességes nevén Josef Pichler, akit orvvadászként tartottak számon a környéken.

A világ legmagasabb lövészállása 1917

Gebhard kételkedett benne, hogy pont ez az ember fog sikerrel járni, de mivel negyed liter borába került az üzlet, elfogadta Josele ajánlatát, aki két zillertal-i cimborájával indultak útnak Trafoi-ból és 1804. szeptember 27-én 11 óra tájékán elérték az Ortler csúcsát.

Gebhard azonnal sürgönyzött Erzherzog Johann-nak, aki – bármennyire is szerette volna – sajnos nem tudott azonnal Trafoi-ba rohanni, mert Napóleon és a háborúi kellő egyéb irányú elfoglaltságot nyújtottak neki.

Az Ortler csúcsa alatt közvetlenül

A helyiek jó szokás szerint persze kételkedtek Josele sikerében, aki ezen felbuzdulva vásárolt 5 méter sárga és fekete vásznat, majd másnap a csúcson felaggatta hegymászó botjára és meglebegtette.

Következő napon a helyiek arra hivatkoztak, hogy a felhőktől nem látták az akciót. Josele türelmes és kitartó ember volt. Ezúttal tüzifát vitt magával a csúcsra és harmadik ottléte során, miután a nap lement, tüzet rakott odafent.

Következő évben Gebhard is felmászott Josele vezetésével...

 

Tűzrakásra ugyan nem bíztatunk, de ha a sztorinkon felbuzdulva az Ortler csúcsán szívesen meglengetnéd a sálad a Piz Bernina vagy a Dolomitok felé, velünk biztonságosan feljuthatsz az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legmagasabb pontjára.

Mielőtt pakolni kezdenél, első lépésként nézd meg ezt!

Share