Zsigmondy Emil - a hegymászás egyik úttörője PDF Nyomtatás E-mail
Történelem
Írta: Farkas Gyula   
Dr. Zsigmondy Emil

Tudtad, hogy az 1800-as évek második felében volt egy magyar származású hegymászó, aki több száz utat mászott meg az Alpokban?

 

Ő Zsigmondy Emil volt, aki 1861. augusztus 11-én született és hitvallása volt, hogy a hegymászás jellem nevelő hatású. Zsigmondy a vezető nélküli hegymászás úttörőjeként megalkotta az Alpok Veszélyei (Die Gefahren der Alpen) c. könyvét, amely az első hegymászó oktatókönyvnek is felfogható.

 

Zsigmondy 15 évesen, másfél évvel fiatalabb öccsével, Ottóval és a salzburg-i tornatanárral, Purtschel-lel kezdte üstökösként ívelő  hegymászó pályafutását. Sajnos a francia Matterhorn-ként (Cervin Nationale) ismert Meije azonban fiatalon, 24 évesen ragadta el Emilt.

 

Több kegyeleti hely is őrzi emlékét, hiszen a Meije tövében fekvő Saint Christophe falucskában található síremléke, a Zillertal-ban található a Zsigmondyspitze, melyet 1879-ben bátyjával kettesben másztak meg elsőként, valamint a pilisi Vaskapun található emléktábla, melyet minden szeptemberben megkoszorúz a magyar hegymászó társadalom.

 

 

Zsigmondy élete során olyan komoly helyeken mászott, mint pl.

- a Delago-torony a Vajolett tornyokon való átkelés,

- a Giuglia di Brenta,

- a Dolomitok legmagasabb hegyének, a Marmolada-nak a déli falon való feljutása,

- az Ortler (Ortles) a Marlt-gerincen át,

- a Bernina a Scharte-n át,

- a Matterhorn, a Zmutt gerincen keresztül,

- a Täschhorn, a Teufelsgrat-on keresztül.

Zsigmondyspitze és környéke

"A cél - az út"

1879. július 24-én a ziller-völgyi Matterhorn-ként emlegetett, addig még érintetlen Feldkopf (a mai Zsigmondyspitze eredeti neve) felé vette az irányt Emil és Ottó. A csúcs méltán vetekedhet szépségben a svájci Matterhorn-nal. A két fiú szerette a kihívásokat, ezért mindig a lehető legrövidebb (=legmeredekebb) úton szeretett feljutni egy-egy csúcs tetejére. A Feldkopf-ot északi irányból közelítették meg és küzdelmes munka árán jutottak fel rajta. "Mily gyönyörűséges érzés lett úrrá rajtunk" - írja Zsigmondy - "Sikerült az, amiben alig mertünk reménykedni: a zillervölgyi háromezresek legnehezebbike, a Feldkopf kapitulált."

 

Kőemléket állítottak a csúcson, melyben - a kor hegymászó hagyományai szerint - kis gyógyszeres üvegbe zárva saját névjegyüket helyezték el.

 

Zsigmondy Emil emlékének tiszteletére mi is ellátogatunk a Zsigmondy-csúcsra. A sziklamászással tarkított magashegyi túra nem csak a magyar kötődés miatt kedves a szívünknek: a viszonylag ritkán látogatott, impozáns 3087m  magas csúcs megmászása a korabeli alpinizmus hangulatát idézi (pl. az egyedülállóan korhű Berlinerhütte), és változatos mászótechnikai finomságokat (traverzálás, ereszkedés) kínál.

Ha van kedved, tarts velünk!

Share