Milyen nehéz egy via ferrata? PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök
Írta: Farkas Gyula   
Via ferrata túra

A via ferrata vagy klettersteig túrák nehézségi skálája elég sokrétű. Jelenleg nincs szabványos skála, inkább elterjedt és kevésbé elterjedt megoldások vannak, amelyek hordoznak magukban buktatókat is, ha az ember nem megfelelően értelmezi őket.

A legismertebb skála a bergsteigen.at által is használt A-E skála, amely igazából felülről nyitottá vált, hiszen találunk már F és G nehézségű ún. extrém ferrata-kat is. Ha a játszótéren a mászókákat alulról mászod, az is kb. ilyen nehézségű... :-)

 

Az A - E via ferrata nehézségi skála fokozatai

 

 

A létra sok via ferrata szerves kelléke

A - könnyű

Kitett, nagy magasságban vezető ösvény, amelyben lehetnek dróttal biztosított szakaszok. Egyes helyeken lehetnek rövidebb létrák, amelyek a feljutást segíthetik. Fontos a szédülésmentesség!

B - mérsékelten nehéz

Vannak benne meredekebb részek, a mászáshoz a karunkat is kell helyenként használnunk, de a továbbjutás segítésére helyenként lehetnek plusz mesterséges lépések, fogások. Hosszabb létrák előfordulhatnak. Egyes helyeken előfordulhat, hogy a lépéslehetőségek apróbbak, de a mászás mindenhol könnyű.

C - nehéz

Meredek (de még nem függőleges) szakaszok előfordulhatnak. A továbbjutás segítésére helyenként lehetnek plusz mesterséges lépések, fogások. Jó állóképesség és karerő szükséges.

D - nagyon nehéz

Nagyon meredek, vagy függőleges mászószakaszok előfordulnak. Helyenként előfordulhatnak mesterséges fogások, lépések, de többnyire a sziklafalon és a dróton kell mászni. Lehetséges enyhe, de jól biztosítható és mászható áthajlás is. Általában kitett helyeken vezető szakaszok jellemzőek. Jó karerőre szükség van.

Extrém via ferrata némi áthajlással - Evolene, Svájc

E - extrém nehéz

Függőleges vagy áthajló szakaszok jellemzik. Nincsenek beépített fogások, lépések, a drótot és a sziklát használhatjuk továbbjutásra. Folyamatosan kitett lehet, tehát a szédülésmentesség elengedhetetlen. Jó erő-állóképességre van szükség a teljesítéséhez.

 

A Hüslers klettersteig-kereszt nehézségi skála (Hüslers Klettersteigkreuz = HKK)

Több mászókalauzban is találkozni manapság egy sokkal kifinomultabb skálával, amely egy útról több paramétert is elárul. Egy via ferrata nehézsége ugye nem csak az egyes szakaszok nehézségétől függ. Lehet egy A nehézségű via ferrata is nehéz, ha pl. 1500-2000m szintkülönbséget kell közben megtenni.

A HKK nem csak a technikai nehézséget osztályozza, négy fő paramétert ad meg egy úthoz:

Dolomitok - Lipella via ferrata - egy igazi alpinsteig, a maga 3225m-ével
  1. erő (technikai nehézség)
  2. psziché (kitettség)
  3. állóképesség (hossz)
  4. megtalálhatóság (navigáció, mennyire jól jelzett az út)
Hüslers a via ferrata-kat a fenti paraméterek mellett még négy külön alosztályba is sorolja:

Dróttal biztosított ösvények

Különösebb technikai nehézséget nem tartalmaznak, ellenben kitett helyeken vezetnek. (pl. a Hohe Wand lejöveti útjai vagy a Szlovák Paradicsom útjai ide sorolandóak vagy a Dolomitokban az Ivano Dibona via ferrata)

Klettersteig

Normál (értsd: nem alpesi) körülmények között vezető klettersteig / via ferrata utak, amelyek kis gyakorlattal bárki által teljesíthetőek (pl. a Rax klettersteig útjai ide értendőek)

Alpinsteig

A magashegyi klettersteig utak tartoznak ide. Itt a klettersteig nehézségei mellett nem árt, ha az ember tisztában van a magashegyek viselkedésével, előfordulhatnak biztosítatlan szakaszok, ahol esetleg kötélbiztosításra van szükség. Többnyire hosszú utak, ahol a lejövet sem feltétlenül egyszerű. Általában az ilyen utakon lehet a leggyönyörűbb felvételeket készíteni. :-) (pl. a Dolomitok via ferrata-i, a Júliai-Alpok via ferrata-i, Franz Josef klettersteig, Kaiserschild, Königsjodler, stb.)

Sport-klettersteig

Nem túl hosszú, de sok nehéz résszel tarkított utak a sport-klettersteig-ek. Általában jó erővel rendelkező embereknek készülnek ezek. (pl. HTL-Steig, Bürgeralm Klettersteig, Arena Klettersteig, Evolene via ferrata, stb.)
Amikor hófoltokat kell keresztezni és a kötél előkerül a via ferrata-n

Mit érdemes figyelembe venni egy via ferrata túra tervezésénél?

Talán látszik, hogy egy via ferrata túra megtervezésénél érdemes az út karakterét is figyelembe venni, mert a nehézségeket nem csak az okozhatja, hogy az út A vagy D nehézségű! Érdemes figyelembe venni a klettersteig hosszát és természetesen alpesi, magashegyi körülmények között jó ha van tapasztalatod a magashegyek terén.
Az Alpinsteig-ek esetében az időjárás figyelembe vétele fokozottan fontos, hiszen egy nyári villámlós zivatar életveszélyessé tudja tenni a túrádat, hiszen a via ferrata drótja ideális villámhárító. Érdemes utánanézni, hogy vannak-e keresztezendő hófoltok az út során, mert akár nyári körülmények között is előfordulhatnak olyan szakaszok, ahol akár hágóvas és jégcsákány használata indokolt lehet.
A standard via ferrata felszerelésen (sisak !!!! + beülő + via ferrata kantár) túl mindig legyen nálatok:
- fejlámpa;
- izolációs fólia;
- elegendő étel és ital;
- megfelelő ruházat.
Előfordulhat, hogy hosszabb utakból való lejövetkor jól jön egy pár teleszkópos túrabot!
Jó túrázást kívánok!

Kapcsolódó bejegyzések:
- via ferrata tanfolyam (főleg azoknak, akik az alpesi klettersteig-ekkel szemeznek)
Share