Via ferrata felszerelés helyes használata PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök
Írta: Farkas Gyula   

Túrázás és mászás során sokféle megoldást látni a via ferrata avagy klettersteig szett bekötésére. A gyártók egyetlen-egy módszert ajánlanak az Y kantár bekötésére, a biztonságos túrához ezt a módszert használd Te is:

Azaz a via ferrata kantár energia elnyelőjén levő hevedert hurkold a beülőd központi biztosító hevederjére !

Via ferrata kantár helyes rögzítési módja a beülőre

A via ferrata kantárt SZIGORÚAN TILOS karabinerrel rögzíteni a beülőhöz, mert a karabinerek eséskor, de még mászás közben is elforoghatnak és a keresztben terhelt karabiner teherbírása nagyon alacsony, általában 6-10kN.

 

Via ferrata kantár felépítése és használata

A manapság piacon kapható via ferrata kantár három fő részből épül fel. Egy energia elnyelő rendszer, egy Y alakú hevederzet és az Y két végén levő karabinerekből.

Petzl Scorpio "felszakadós" via ferrata kantárHasználat közben az Y két karabinerét akasztjuk a drótra - lehetőleg úgy, hogy a karabinerek nyelvei ellenkező irányba nézzenek. Esés közben a karabinerek a sziklafalhoz verődhetnek, rezonálnak és ha ellentétesen néznek a nyelvek, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az egyik karabiner biztosan zárva marad.

Akasztási ponthoz érkezve, először mindig az egyik karabinert akasztjuk az új drótszakaszra, majd ha ez megtörtént, a karabiner nyelve zárva van, csak ekkor akasztjuk át a másik karabinert is.

Ocun Via Ferrata, klettersteig fékes kantárEséskor jó eséllyel az utolsó akasztási pontig csúsznak vissza a karabinerek és itt lép életbe az energia elnyelő rendszer.

A legelterjedtebb az ún. klettersteig fékes megoldás, ahol egy kb. 1,5m hosszú kötélgyűrű van az Y végére rögzítve és ez fut végig a klettersteig féken, lassítva az esést, elnyelve annak energiáját... legalábbis egy részét. A másik viszonylag elterjedt módszer, az ún. felszakadós via ferrata kantár, ahol hosszában összehajtogatott és összevarrt heveder varrásai szakadnak fel és ezzel nyelik el az esés energiáját.

Energia elnyelő rendszer nélkül az Y önmagában nem alkalmas még kisebb esések megtartására sem, hiszen csakis statikusan képes nagy erőt megtartani. Léteznek olyan Y-ok, ahol csőhevederre rögzitik a klettersteig karabinereket és a csőhevederen belül egy gumi összehúzza a kantárt hosszirányban. Ez a gumi természetesen nem nyel el semmilyen lényeges energia-mennyiséget eséskor, feladata csak annyi, hogy az Y kantár kényelmes hosszúságú legyen használat közben.

A klettersteig felszerelés élettartama

A klettersteig fékes megoldás energia elnyelése rendkívül nagy hőtermelődéssel jár, hiszen a súrlódáson alapszik, míg a második módszernél nincs hőtermelés. Lényeges dolog, hogy a kantáradat mindenképpen küldd nyugdíjba, ha akkorát esel, hogy átszalad az energia elnyelő szár a klettersteig féken vagy éppen a varrások felszakadnak !

A klettersteig karabinerek már kisebb esésekkor is megsérülhetnek. A fém belsejében mikrorepedések keletkezhetnek, így az anyag szakítószilárdsága láthatatlan sérülésektől is rendkívüli módon gyengülhet. Ilyenkor a karabinereket cseréld le ! A gyártók bekarikázott K betűvel jelölik a klettersteig karabinereket. Ilyet használj !

Az Y kantár fő anyaga, a poliamid az idő múlásával is öregszik. Ha soha semmilyen mechanikai behatás nem érte via ferrata kantáradat, 5-10 év után illik lecserélni !

Most, hogy már szinte mindent tudsz a via ferrata felszerelés helyes használatáról, kölcsönözz nálunk klettersteig felszerelést!

Ha pedig komoly túrázó vagy, esetleg az szeretnél lenni, sajátítsd el azt a hegymászó tudományt, amellyel felvértezve biztonságosan tudsz a hegyek, magashegyek közé menni:

 

Szeretnéd, ha a túrádon profik vigyáznának Rád? Gyere velünk via ferrata túráinkra »

 

Share