Hegymászó felszerelések I. - Sisak PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök
Írta: Farkas Éva   
Hegymászó sisak

 

A hegy- és sziklamászó tevékenységek során használt felszerelések közül az egyik legáltalánosabb védőeszköz a sisak. Jelentősége vitathatatlan, sajnos mégis gyakran mellőzik a használatát.
Nem csupán az esések során bekövetkező fejsérülésektől óvnak minket, de a mászás közben lehulló kő- és jégdarabok ellen is védenek. Az ütések és karcolások ellen jó hasznát vehetjük szűk repedésekben, kiálló szikladarabok esetén is. Viselése mindenképpen ajánlott már a hegy megközelítése során is, ha az esetleges kőhullás lehetősége fennáll.


Kőhullást megindíthatnak fölöttünk haladó emberek vagy állatok, de néha spontán, a természeti erők (pl. szél, csapadék, olvadás) hatására is.

A sisak kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy mire szeretnénk használni. A klasszikus kerékpáros vagy munkavédelmi sisakok nem alkalmasak mászáshoz, mert ezek szellőzőnyílásait és energiaelnyelő képességeit más követelményeket szem előtt tartva fejlesztették ki.

A gyártók folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően napjainkban számtalan jó ergonómiai kialakítású, könnyű, jól szellőző, mégis strapabíró mászósisak közül válogathatunk. A külső héjat általában polikarbonátból vagy ABS-ből (akrilnitril-butadién-sztirol) készítik, a habosított polisztirol belső réteg az ütés energiájának elnyelésére szolgál.

Mire figyeljünk sisak vásárlásakor?

A hegymászó boltok kínálatából érdemes több típust is felpróbálnunk, mielőtt döntenénk.

Sisak méretre állítása

Legtöbb fejvédő nagy tartományban állítható fejkör mérettel rendelkezik, néha több méretben is kaphatóak. A méret kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy nyáron és télen is (pl. sapka viselésekor) a megfelelő bőségűre tudjuk állítani. A maximális kényelem szempontjából válasszunk olyan modellt, amelynek állhevedere és homlokpántja is könnyedén állítható!
Válasszunk jól szellőző sisakot! Némelyik típus szellőzőnyílása nagy hidegben lezárható, esetleg jégmászáshoz arcvédővel kiegészíthető.
Fontos szempont, hogy a sisak fejlámpa rögzítésére alkalmas legyen.

A sisak belő kialakításaLéteznek kifejezetten nők számára kifejlesztett modellek, valamint a gyermekről sem feledkeztek meg a gyártók.

Némelyik fejfedőhöz külön vékony, illetve párnázott heveder is tartozik. A belső párnázás általában mosható, cserélhető.

Mint látható, rengeteg kényelmi funkció teszi szinte észrevétlenné a sisak viseletét, ezáltal biztonságosabbá és komfortossá téve a mászásainkat. Ne mellőzzük a sisak használatát!

Share