Hogyan mászd meg a Grossglockner-t? PDF Nyomtatás E-mail
Tippek-trükkök
Írta: Farkas Gyula   

A Keleti-Alpok legeslegnépszerűbb csúcsa a Grossglockner. A maga 3797m-es magasságával nagyon jó belépés a 4000-esek, azaz a 4k világába. Ha egyszer megmásztad, biztosan megfordul a fejedben, hogy tovább akarsz lépni nagyobb magasságokba és/vagy technikásabb csúcsok, utak felé is !

 

Meg sem tudom számolni, hányszor jártam már a Grossglockner-en télen, nyáron, gyalog vagy éppen sítúra léccel, gondoltam, megosztom Veled a tapasztalataimat.

 

A Grossglockner nem a legkönnyebb normálutas hegyek közé tartozik, hiszen az út során mindenféle kihívással találkozol:

A Grossglockner csúcsán

 

- trekking

- gleccsertúra

- via ferrata avagy klettersteig

- sziklamászás

 

Nem csoda, hogy annyira népszerű! Igaz mindenből csak egy csipetnyit kapsz, de az "ízhatás" a végén mennyei. :-) Na, de mi kell ahhoz, hogy megkóstolhasd?

 

 

Mivel mégiscsak egy közel 4000m-es csúcsról van szó, semmi esetre sem szeretnék senkit sem arra bátorítani, hogy tapasztalat nélkül nekivágjon! A hegy normál útja ideális időjárási viszonyok közt nem tartozik a nehéz esetek közé, azonban némi technikai tudást elvár attól, aki meg szeretné mászni.

 

Először is, kell hozzá megfelelő felszerelés és ruházat. Fontos eldöntened, hogy téli vagy nyári körülmények között szeretnél túrázni rajta! Ha nem vagy gyakorlott téli alpinista, akkor csakis a nyári megmászás jöhet szóba! Télen és tavasszal a lavinák, a mély hó és a hideg komolyan meg tudják"tréfálni" az embert.

 

Első szakasz: Lucknerhaus - Stüdlhütte

A Grossglockner-re való feljutás első szakasza a Lucknerhaus-tól kezdődik. Innen nyáron jól követhető magashegyi ösvény vezet felfelé a Lucknerhütte-n keresztül a Stüdlhütte-ig. A szakasz 900m szintkülönbség és kb. 5km hosszú. Nagyjából 3 óra alatt lehet kényelmes tempóban feljutni. A felmenet alatt ne feledkezz meg a folyadékbevitelről és néha-néha megehetsz némi édességet is!

A Stüdlhütte kiváló konyhával rendelkezik. Ha úgy döntesz nem akarsz magaddal túl sok holmit, pl. ennivalót cipelni, akkor számíthatsz a helyi séf főztjére!

 

Második szakasz: Ködnitzkees

A Grossglockner normál útján a Ködnitz-gleccsert kell keresztezned. Ez a gleccser a globális felmelegedés miatt sajnos évről-évre egyre kisebb. Nyáron a gleccserhasadékok jól láthatóan kinyílnak, ettől függetlenül - főleg havazás után - javasolt a kötél használata. Ide nem árt, ha az embernek van némi fogalma a gleccserjárás technikájáról és a hasadékból való mentésről.

Komolyabb, akár több 10m mély hasadékok leginkább a gleccser szélén szoktak kialakulni, különösen a Stüdlgrat felőli oldalon, illetve az Adlersruhe alatt. Ha átjutottál a gleccseren, akkor a kötelet levehetitek magatokról egy időre.

 

Harmadik szakasz: via ferrata /klettersteig

A gleccseren átkelve az Erzherzog-Johann Hütte alatti via ferrata-hoz értek. Itt a via ferrata alatt található a Ködnitz-gleccser központi peremhasadéka, amin sokszor egy fa pallót szoktak keresztbe fektetni a helyiek. Ezen átkelve lebonthatjátok magatokról a kötelet és felkészülhettek egy kb. B nehézségű klettersteig-re. A drótos szakasz kb. 200m szintkülönbség és pontosan az Erzherzog-Johann Hütte oldalában ér véget. Ha van kedvetek, itt beugorhattok egy kis frissítésre: evésre, ivásra.

A mi túráinkon ismerős és gyakorlottabb csapatnál mindenki önállóan közlekedik a dróton saját kantár segítségével, kezdők esetén pedig kötélbiztosítással vezetjük az embereket.

 

Negyedik szakasz: a Kleinglockner válláig

Az Erzherzog-Johann Hütte-től egy könnyed gyaloglással indul az út tovább, ami néhány száz méter után kicsit meredekebbé válik. Nem sokkal később a Kleinglockner oldalában találjátok magatokat, ahol a hóviszonyoktól függően lehet, hogy jégcsákánnyal kell felmászni a kuloárban, az is lehet, hogy szimpla könnyű sziklamászás lesz. A viszonyok akár hétről-hétre is radikálisan megváltozhatnak a csapadéktól és a napsütéstől függően.

 

Itt már vigyázni kell, ha sokan vannak a hegyen, mert kőhullás előfordulhat! A helyi hegyimentők rendszeresen tisztítják ugyan az utat, de ettől függetlenül mindig vannak lazább kődarabok, amelyeket a figyelmetlenebb turisták könnyedén a fejünkön landoltathatnak. Érdemes a felmeneti út jobb oldalában haladni, ott védettek vagyunk.

Én ezen a részen is kötéllel szoktam vezetni az embereimet, hiszen ha véletlenül valaki megcsúszik, akkor így könnyedén tudok segíteni.

 

Ötödik szakasz: fel a Kleinglockner-re

A Kleinglockner gerincén

A kuloár végén van egy huncutabb kimászás a Kleinglockner vállára. Számomra innen kezdődik a túra leggyönyörűbb része, végig a Kleinglockner gerincén. A viszonyok itt is lehetnek eltérőek:

- Havas-jeges viszonyok közt használjatok hágóvasat!

- Száraz körülmények közt bakanccsal kb. II-es nehézségű sziklamászásra számíts!

A Kleinglockner gerincén vasrudak segítik a társbiztosítást. Ha önállóan haladtok, akkor hosszabb kötélszakaszt érdemes hagynotok magatok között, így az elölmászó egyszer körbetekerheti a kötelet a rúdon és haladhat tovább, míg a másodmászó leszedheti a hurkot. Szinkronmászásban haladjatok, ha lehet, mert ez a leggyorsabb.

Bevallom, még sosem számoltam meg, hány rúd van, de a legutolsó a Kleinglockner 3770m-es csúcsán található.

 

Hatodik szakasz: a Scharte

Kleinglockner és a Scharte a Grossglockner-ről

A Kleinglockner és Grossglockner közt húzódó nyerget nemes egyszerűséggel Scharte-nak (=bevágás) hívja a köznyelv. :-) Ide drótbiztosítás segítségével tudsz lemászni a Kleinglockner tetejéről. Ha sokan vannak a hegyen, a legnagyobb torlódás itt szokott kialakulni. Előfordulhat, hogy 1-2 órát is várni kell, amíg átjuthatsz a Scharte-n.

Ha sikerült lemásznod a nyeregbe, óvatosan egyensúlyozz át a túloldalra, a Grossglockner tövébe és itt találsz egy standhelyet, amelyet kisajátíthatsz. Innen tudod átbiztosítani a társa(i)dat.

 

Hetedik szakasz: a Grossglockner csúcsára

Ha idáig eljutottál, már szinte semmi sincs, ami megállíthat a Grossglockner csúcsáig! :-) Könnyű II-III-as nehézségű sziklamászással juthatsz fel Ausztria legmagasabb hegycsúcsára! Menet közben kis acélrudat és 2db nittfület találsz, amit ha más éppen nem használ, megakaszthatsz karabinerrel. Ügyelj azonban a megfelelő kihosszabbításra, mert a nittfülek pont úgy helyezkednek el, hogy szimpla karabinerrel, esetleg rövid köztessel nagyon megtörik a kötél vonalvezetését és megnehezítik az elölmászó haladását!

Ha túljutottál ezen a szakaszon is, akkor már csak egy 15m-es séta választ el a csúcskereszttől! Gratulálok!

 

Ereszkedés

Soha ne feledd: a túra a hegy aljában ér véget, még le kell jutnotok a csúcsról! Sétáljatok vissza az utolsó nittfülig és innen kötél segítségével ereszkedhettek. A saját túráinkon mi leginkább ereszteni szoktuk a túratársainkat, vagy ha valaki le szeretne mászni a Scharte-ig, akkor fentről kötéllel biztosítjuk.

Ereszkedés a Grossglockner csúcsáról a Scharte-ba

A Scharte-n való átkelés hasonló, mint felfelé menetben, majd a Kleinglockner gerincén is ugyanúgy, a vasrudak meghurkolásával haladjatok! Talán ez a legcikisebb része a túrának, mert az emberek lefelé kevésbé szeretnek mászni, mint felfelé... főleg olyan kitett, szellős gerincen, mint amilyen a Kleinglockner-é!

 

A Kleinglockner válláról szintén lehet ereszkedni, van ereszkedő stand, vagy ha ügyesek vagytok, akkor le is lehet mászni a kuloárba. Ha sikerült a felső 3-4m-t abszolválni, akkor onnantól már könnyebb a haladás lefelé. Ha elértétek a kuloár alját, akkor a nehezén túl vagytok! Innen vissza kell sétálni az Erzherzog-Johann Hütte-hez, majd le kell mászni a via ferrata-n és végül a gleccseren vissza kell sétálni a Stüdlhütte-be.

Itt már ünnepelhettek, hiszen az innen való lejutás nyári körülmények között már csak egy bő másfél órás séta... az is lefelé!

Újból gratulálok! :-)

 

Mit kell tudnod a Grossglockner önálló megmászásához?

Amire a Grossglockner megmászása közben szükséged van, az az alapfokú sziklamászó tanfolyami anyag teljes repertoárja (pl. kötélkezelés, társbiztosítás testről/standról, ereszkedés, köztes elhelyezés, sziklamászás, stb.), valamint néhány technikai elem a téli magashegyi tanfolyamról (hágóvas-jégcsákány használat, gleccserjárás, baj esetén: kicsúszás megfogás, gleccserhasadékból mentés).

 

Hova fordulhatsz, ha szeretnél feljutni, de nincs kellő tapasztalatod hozzá?

Természetesen hozzánk! Mi azért vagyunk, hogy a technikai hiányosságaidat, a helyismereted hiányát pótoljuk. A vezetőd kötéllel segít feljutni, így folyamatos biztonságban vagy vele. Ha szeretnéd meghódítani a Grossglockner-t, akkor a legjobb helyen jársz!

 

Keress meg bennünket és túrázzunk fel együtt a Grossglockner-re!

 

Mit szólnál, ha egyben a Dolomitokban is túráznál egy nagyszerűt?

 

Hasonló cikk: Hogyan mászd meg a Mont Blanc-t?

 

Többet szeretnél tudni a hegymászásról és programjainkról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Share