Vigyázat, hamisítják! PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek
Írta: Farkas Gyula   

Magyarországon nagyon sokan oktatnak hegymászást és vezetnek hegyi túrát. A Te érdeked, hogy megnézd, kire bízod a testi épségedet egy túra vagy tanfolyam során!

Jó, ha tudod, ha vezetőd, oktatód képzettség nélkül tevékenykedik, gondatlanságból ill. hivatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségét követi el!

 

 

Honnan tudod megállapítani, hogy túravezetőd, hegymászó oktatód képzett-e?

 

Kérdezd, meg, hol végezte hegymászó iskoláit! Jelen pillanatban a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium (MHOK) tagjai azok, akik megfelelő akkreditált végzettséggel és szakmai gyakorlattal rendelkeznek, hiszen Ők azok, akik a Testnevelési Egyetemen megszerezték a

Kik a hegymászó oktatók?

- hegymászó sportedző,

- hegymászó sportoktató,

- sportmászó sportedző

- sportmászó sportoktatói

végzettséget.

 

Az alapfokú sziklamászó tanfolyam, a téli és a nyári magashegyi tanfolyam pedig akkor minősül hivatalos tanfolyamnak, ha azt a Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium elfogadja, az alapfokú sziklamászó tanfolyam végén a hallgatók az MHOK vizsgabiztosa előtt tehetnek vizsgát.

 

Az ezüst- és bronzjelvényes túravezető is megfelelő képzettség?

 

Önmagában nem. Az ezüst- és bronzjelvényes túravezetői képzés nem hegymászó képzés, hanem középhegységbeli gyalogtúrák, bakancsos túrák vezetéséhez való tanfolyam.

 

Share