Életek múlhatnak rajtad! PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek
Írta: Farkas Éva   

Mi jut arról a szóról az eszedbe, hogy elsősegély? Van, akinek a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam foszlányai, de van, akinek leginkább csak ködös, unalmas információk. Sajnos.

Szakszerű elsősegélynyújtás megmentheti társad életét!

Hegymászó oktatóként a napjaim jó részét a hegyekben, külvilágtól elzárt területen töltöm. Eltűnődtem azon, hogy mit tennék egy esetleges baleset szemtanújaként, részeseként, ha mászótársam vagy tanítványom - vagy akár egy idegen sporttárs - életéért kéne küzdenem, hisz a mentők csak órák, napok múlva érnek oda.

 

 

Őszintén szólva nekem is csak homályos dolgok jutottak az eszembe régebbi tanulmányaimból. Vajon mit kell tennem, ha a gerincsérültet kőhullás vagy lavina fenyegeti? Hogyan fektessek valakit stabil oldalfekvésbe, ha sérült a mellkasa? Mi a teendő, ha eltört vagy kificamodott a végtagja? Hogyan is tudnám leghatékonyabban a vérzést csillapítani? No és mi a helyzet az oly gyakori rovarcsípésekkel, ha allergiás tünetek lépnek fel? És mi van a fagyásokkal? Elméletben csak-csak beugrott néhány részlet, de gyakorlatban!? Ekkor határoztam el, hogy tennem kell valamit. A számtalan elsősegély tanfolyam között válogatva olyat kerestem, ami tényleg életszerű és gyakorlatorientált. Azt hiszem jól választottam. Annyi hasznos és szó szerint létfontosságú dolgot tanultam, amit szerettem volna tovább adni MINDENKINEK! Megszereztem az EFR nemzetközi elsősegély oktatói képesítést, hogy másoknak is átadhassam a tudást, ami saját magunk és embertársaink életét mentheti meg, segíthet a rehabilitációs folyamatok felgyorsításában, vagy a sérülésből felépülő életminőségének javításában.

Amíg megjön a helikopter, rajtad múlik társad sorsa

 

Hogy miért írtam le mindezt? Mert az elmúlt negyed évben már két tanítványomtól kaptam köszönőlevelet. Megköszönték, amiért egy utcai baleset és egy epilepsziás roham alkalmával segítséget tudtak nyújtani embertársuknak. Mindketten szembesültek a hozzátartozók elkeseredett „Kérem segítsen!” pillantásával és a többiek tanácstalanságából adódó passzív magatartásával.

 

Ha Te sem szeretnéd összeszorul szívvel, tétlenül nézni amikor szeretteid, barátaid vagy akár idegenek sürgős segítségre szorulnak, gyere el tanfolyamunkra!  Novemberben a hagyományos felnőtt ellátás tananyagát kiegészítjük a túrázás, hegymászás, síelés, valamint a mászótermi edzések alkalmával bekövetkező sérülések ellátásának oktatásával is.

 

Részletekről és akciónkról tájékozódj a honlapon!

Share