Mi az a klettersteig (via ferrata)? PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek
Írta: Farkas Gyula   
Hohe Wand - Wildenauersteig klettersteig

A klettersteig vagy olasz nevén via ferrata drótokkal, létrákkal biztosított útvonalat jelent. Az első ilyen út az osztrák Grossglockner (3797m) Stüdlgrat-ján futott végig a XIX.században. A helyi hegyivezetők fixáltak köteleket és létrákat, hogy minél könnyebben, minél biztonságosabban tudják ügyfeleiket végigkalauzolni az osztrákok legmagasabb hegycsúcsára. Az első klettersteig avagy via ferrata születése így 1869-re tehető.

Később, az I. Világháború idején a Dolomitokban szaporodtak el a via ferrata útvonalak, a hegyi alakulatok ellátását biztosították segítségükkel. A Dolomitokban a mai napig rengeteg katonai alagút, régi falétra található, melyek őrzik az egykori katonai jelenlét emlékét.

Dolomitok - Ivano Dibona via ferrata - fahíd a Cliffhanger-ből

A II. Világháború után kezdett sporttá válni a via ferrata túrázás. A civilek is felfedezték, hogy az egykori katonai útvonalakon olyan helyekre juthatnak el viszonylag biztonságosan, amit másképpen csak komoly hegymászó tudással lehetne megközelíteni. Napjainkra a via ferrata vagy klettersteig önálló sportággá nőtte ki magát. Sorra nyílnak az újabb és újabb útvonalak az Alpok szinte minden régiójában, megörvendeztetve azokat, akik nem akarnak hegymászók lenni, de mégis élvezni szeretnék a hegyek csodálatos világát.

Nézd meg milyen via ferrata/klettersteig túrákat találsz nálunk !

 

Share