A Tároló megtekintéseE-mailNyomtatás

Brenta-Dolomitok: Bocchette via ferrata

Brenta-Dolomitok: Bocchette via ferrata
Város:
Madonna di Campiglio
Ország:
Ország: it

Leírás

A via ferrata-k Királynője

Bochette via ferrata

Fantasztikus, lenyűgöző, páratlan! Ennyit magunkról :-) és most beszéljünk a Bocchette via ferrata-ról, amelyet szintén ezekkel a szavakkal lehet illetni!

 

Lélegzetellátó útvonal, magasba szökő vaslétrák, felhőkbe burkolózó sziklatornyok, egyedülálló alakzatok. Álomszerű lebegés ég és föld között... Nehéz szavakkal leírni az olaszok egyik fő büszkeségét, a Dolomitok királynőjének is nevezett Via delle Bocchette-t, melyből a két legszebb gyöngyszemet hozzuk össze első alkalommal egy túrába: a legendás magashegyi via ferratát, a Sentiero delle Bocchette Alte-t és a legszebb képeslapokat is felülmúló Sentiero delle Bocchette Centrali-t.

Bochette via ferrata, Brenta-Dolomitok

A Bocchette Alte tömény magashegyi élmény: 2648 m magasról indul, átlépi a 3000 m-es határt, és akár a nyár közepén is megkövetelheti a hágóvas és a jégcsákány használatát!

A Bocchette Centrali nem a nehézsége miatt dobogtatja meg a hegyi kalandok rajongóinak a szívét: a csúcsterhelés nem a lábadra és a karodra jut, hanem a fényképező kioldóját működtető ujjadra!

 

Tarts velünk!

 

Program

Bochette via ferrata, Brenta-Dolomitok

1. nap: Utazás Madonna di Campiglioba (950 km, 10,5 óra) + 2,5 óra gyaloglás a Tuckett menedékházhoz.

Hajnali indulás és mintegy 10 órányi utazás után megérkezünk Madonna di Campiglio-ba. Az autót letesszük a Vallesinella menedékház melletti parkolóban (1533 m), hátunkra kapjuk a felszerelést, és felkapaszkodunk a Tuckett menedékházba (2272 m). Kis patak mellett, hangulatos erdei úton vágunk neki hegynek, és útközben összebarátkozunk a Brenta-Adamello Nemzeti Park szépségeivel. Vacsora után megcsodáljuk a Dolomitok csipkéi mögé lebukó napot, majd korán lefekszünk, hogy másnap kipihenten vághassunk bele a kalandokba…

Bochette via ferrata, Brenta-Dolomitok

 

2. nap: Rifugio Tuckett – Bocchette Alte – Rifugio Alimonta (6-7,5 óra)

Korai ébredést követően lendületesen kezdjük a napot. Bemelegítésként felkapaszkodunk a Tuckett-gleccseren, és 400 m szintemelkedés után megérkezünk a Bochette Alte beszállásához (2649 m), ahol magunkra öltjük a via ferrata felszerelést. Vaslétrákon és kitett gerinceken át felmászunk a Gabari útra, megcsodáljuk a gyönyörű panorámát, és elhaladunk Brenta-csoport legmagasabb pontja, a Cima Brenta alatt. Újabb kitett gerincszakasz után felmászunk a 20 m hosszú Barátság Létráján (Scala degli Amici), és röviden elérjük túránk legmagasabb pontját, a 3020 métert. Ha a felhők engedik, készítünk néhány fényképet, és megkezdjük az ereszkedést, aminek a csúcspontja a beszédes nevű, hosszú létrasor, az Istenek Lépcsője (Scala degli Dei). Az izgalmakat a környező hegyek ölébe simuló Alimonta menedékházban (2591 m) pihenjük ki, ahol a vacsora mérete azt sejteti, hogy a vendéglátóink tudják, milyen nap áll mögöttünk.

Bochette via ferrata túra

3. nap: Rifugio Alimonta – Bocchette Centrali – Rifugio Pedrotti (5-6 óra)

Tiszta égbolt esetén csodálatos reggeli fényjátékban indulunk teljes menetfelszerelésben a menedékház előtti kisharangtól, hogy a Sfulmini-gleccseren áthaladva egy meredek létrán megkezdjük a vertikális emelkedést (beszállás: Bocca D’Armi 2749 m). Magunk mögött hagyunk négy meredek létrát, és a Torre di Brenta (3014 m) tövében máris átadjuk magunkat a Bocchette Centrali lenyűgöző szépségének: mélybe zuhanó sziklafalak, festői sziklatornyok, a völgyben türkiz színben ragyogó Molvano-tó és merészen kanyargó hegyi ösvények gondoskodnak róla, hogy a fényképezőgép memóriakártyáján ne maradjon szabad hely. Leereszkedés után a Pedrotti menedékházban lazítunk egy kellemes vacsora és egy korsó sör mellett.

 

Bochette via ferrata túra, Brenta-Dolomitok

4. nap: Rifugio Pedrotti – Madonna di Campiglio (3 óra gyaloglás) – hazautazás Budapestre (950 km, 10,5 óra)

Reggeli után visszaindulunk a völgybe, és hangulatos hegyi ösvényeken veszünk búcsút a Brenta Dolomitoktól. Elhaladunk egy kis hegyi kápolna mellett, és a csupasz sziklák lassan átadják helyüket az alpesi legelőknek és a fenyőerdőknek. A völgyben átkelünk a kis fahídon, iszunk még egy eszpresszót, majd autóba ülünk és élményekkel alaposan felpakolva indulunk haza. Útközben megbeszéljük, kinek mi tetszett a legjobban, egy valamiben azonban biztosan egyetértünk: ide mindenképpen visszajövünk!

 

KINEK AJÁNLJUK EZT A TÚRÁT?

 

Mivel a túra első szakasza, a Bocchette Alte kifejezetten magashegyi via ferrata, és nagy magasságban, sokszor kitett helyeken vezet, a túra teljesítéséhez fontos a sportos kondíció és állóképesség, a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Ha már van via ferrata tapasztalatod, illetve rendszeresen túrázol vagy hegyet mászol, nem lesz gond. A szállásunk minden menedékházban 2000 m feletti magasságban lesz, előfordul, hogy néha érezni fogod a levegő magasságból adódó ritkaságát.

 

FONTOS TUDNIVALÓ

A Brenta Dolomitokban közismerten szeszélyes az időjárás, ezért még a helyiek sem tudnak/mernek 1-2 napot meghaladó előrejelzést adni. A magashegyi körülményeknek megfelelően az úton előfordulhatnak jeges, havas szakaszok, amelyeket természetesen kötélbiztosítással keresztezünk.

 

Kedvcsináló videó »

 

ÁR

39.000Ft/fő

 

Az ár tartalmazza a túravezetést, a felszerelés bérleti díját és a hegymászásra érvényes balesetbiztosítást.

Az ár nem tartalmazza az utazás, szállás, étkezés díját.

Jelentkezem a programra! Kitöltöm a jelentkezési lapot!

Szeretnél ingyen jönni? Nem kell mást tenned, csak szervezd be 3 barátodat és a Te túrád máris ingyenes!

 

 

Utazás

Teleautó rendszerrel

 

 

Dátum Túra
Nincs bejegyzett dátum.
Mikor szeretnél jönni?

Elköltöztünk! Új oldalunk: HEGYMÁSZÓTÚRA.HU


Önállóan szeretnél túrázni? Kölcsönözz nálunk felszerelést hozzá!